No compromise with smart design

0

Overcoming the challenges of working on a small block, Shelford Quality Homes extracted every inch of space to build this interesting and eye-catching terraced house in North Perth.

Elegantly positioned on a block of 185 m², this family and fluid personalized construction has met his high expectations.

Camera iconThis custom build more than lives up to its expectations. Credit: Silver photograph.

“At Shelford, we always love a challenge,” said Rui Rosa, Senior Interior and Architectural Designer at Shelford Quality Homes.

“It helps us to continually push the boundaries and create something new to make the seemingly impossible possible.

“So that’s what we did with our recent project in North Perth – build a house on a small block of terrace, making the most of the space without compromising on style and function.”

The two-tier pad, designed by Gary Batt Associates, boasts a mix of modern and traditional materials, creating a sleek, contemporary effect from the start.

“The main external feature is the red brick restoration of Midland Brick laid randomly with white brick sand and a combination of lime and white sand,” Rosa said. “We added gray plaster elements to give the house a striking modern feel, and the Scyon Stria grooved exterior cladding painted a beautiful woodland gray adds to the effect.

“Using a combination of various materials breaks up most of the residence.

“The articulation of the alley facade softens the modern two-story home.”

The unique design features two entrance doors – one facing the main street and the other the driveway – which lead to the open-plan living space, where the kitchen, dining room and living room merge in one.

According to Mr. Rosa, the open design and transparency of the two floors make the house appear larger than it is.

“Finishes highlighted here include baseboards, high ceilings, featured partitions, shadow lines, plasterboard detailing, a brick wall and the built-in fireplace,” he said.

The wide range of materials and textures is a theme that stands out throughout the house, blending a New York-style apartment with a family bungalow.

Exposed brickwork, concrete-look ceilings, and modern tube track lighting give the property a rustic, industrial feel.

Exposed brickwork gives living spaces an industrial, rustic feel.
Camera iconExposed brickwork gives living spaces an industrial, rustic feel. Credit: Silver photograph.

When mixed with white plaster walls and more familiar wooden floors, the house presents itself as an inviting piece of architecture.

“The large courtyard on the north side of the block has good usable proportions and caters to the main living area to provide indoor/outdoor living, adding space, function and beauty to the home”, Mr. Rosa said.

“It’s a natural extension of living space – the perfect oasis.”

Upstairs is the parents’ retreat with luxuries that other homes of this size often don’t include.

The spacious master bedroom includes a balcony for enjoying warm summer nights and cool mornings, sitting with a cup of coffee or relaxing in the outdoor freestanding bath – a testament to the home’s bold design.

Sit in the freestanding bath sipping your morning coffee.
Camera iconSit in the freestanding bath sipping your morning coffee. Credit: Silver photograph.

“The first-floor balcony overlooks the lane and the trees without any restrictions,” Mr. Rosa said.

“The bedrooms are also located on the first floor to provide ambience and views.

“Bringing the outdoors in is a design priority.”

Natural light is strategically filtered through the house, with large windows, mirrors and a glass balustrade.

In addition to the long list of visual details, the house incorporates environmentally sustainable design principles, with a strong emphasis on passive thermal principles, according to Rosa.

“The large north-facing windows in the living areas help block out direct light in the summer and allow in direct sunlight in the winter,” he said.

“We placed windows on two walls of most rooms to provide bi-directional light and cross breezes.

“There is also a large west facing window shaded by 2m of roof.

“The strategic placement of the windows allows plenty of natural light to enter the house, so the owners won’t need general electric lighting during the day.”

The upper level of the house also uses lightweight materials designed to cool down quickly on hot Perth summer nights.

“Homeowners only need to open doors and windows at night to cool down in minutes, which is more cost-effective than turning on the air conditioner,” Rosa said.

Share.

Comments are closed.