Industrial restaurant style gives this Dallas home a funky flavor

When a local restaurateur approached architect Laura Baggett and told her he wanted a home “with the same flavor” as her restaurants, she was hooked.

“He didn’t want a big house,” Baggett says, “but he wanted to explore how to make it different and great.”

The project, in the Knox Street neighborhood of Dallas, was to demolish an old house on the property that had not been inhabited for several years, then build something new on the long, meager piece of land.

Houzz at a glance:
Who lives here: A couple who own several local restaurants
Place: Dallas
Cut: Main house, 1,845 square feet (171 square meters), including finished basement; one bedroom, 1.5 bathrooms. Guest house, 440 square feet (40.9 square meters); one bedroom, one bathroom
Architect: Laura Baggett from Domiteaux + Baggett Architects

Baggett designed a steel column and a steel truss structure that includes a swing. “It’s like a traditional porch, but it’s not,” she says.

The exterior brick is reclaimed brick purchased locally. Construction of the house, by Robert Hopson Construction Group, also includes steel trusses, wood siding and more bricks inside.

Siding 101: The 9 best materials to use

The cutouts flanking the painted wood door allow light to flood the living room beyond.

Customers wanted a wood-burning fireplace, so Baggett’s brother, a metal maker, created the steel fireplace hood. The writing on the hood is notes from the metal shop – details about the project and the owners. “We liked how it looked, so we left it out,” Baggett says.

The powder room is on the other side of the aquarium, just inside the front door. To the left of the aquarium is a secret door that opens onto a staircase leading to the basement. When the door is closed, it is invisible. It opens with the turn of a film reel hanging on the door.

One goal: to open up the house to the garden and create a “kind of beer garden,” says Baggett. The independent guest suite at the end of the courtyard makes the house feel like it is using the entire property. Two giant garage doors open the living room onto the backyard. They bend, not roll up, giving architects more flexibility in installing interior lighting.

The cocktail sign was a find by the owners, who wanted “an industrial-looking bar,” Baggett says.

The bar itself is made up of warehouse shelves that Baggett found and “battered to look old.” The wheel and pulley machine at the left end of the bar is a working dumbwaiter. “The client found it and said, ‘I want this at home,’” Baggett said. “So we had to make it work. »The dumbwaiter goes down to the” man cave “basement.

The kitchen island is made from wood reclaimed from a local store. The sink is made of stainless steel; the cabinets are gray plastic laminate with a glossy finish. “We wanted something a little different than normal, and that seemed like the right material to use there,” Baggett explains.

The 468 square foot basement is a “media room, card game room, meeting place, entertainment space,” Baggett explains. The walls and floor are concrete and are the actual structural surfaces of the basement. The ceiling is reclaimed wood that the owner has found.

Unique multimedia room basement ideas

A window well behind the red velvet curtains lets in some light and provides an exit window. A ceiling-mounted movie projector shows movies on the opposite wall, and a karaoke stage in the corner provides more entertainment options. The manufacturer made the wine rack at the customer’s request; the customer also ordered the velvet paintings.

A small space connecting the two rectangles of the main house is an office and a retreat.

The master bathroom features penny tiles, brickwork, steel trusses, and reclaimed wood. The owners didn’t want any drywall in the house, so all the walls are brick or wood, and most of the wood is reclaimed.

Landscape architect Shane Garthoff of Garthoff Design designed and installed the backyard elements. The windmill was another find from the owners that they wanted to incorporate into their new home.

Porch swings to entertain your home

The owners plan to install a pull-down cinema screen on the guesthouse’s red doors, so they can sit in the fire place with friends and watch movies outside in the summer.

Baggett’s biggest challenge: The rotating brick pizza oven on the far left of the kitchen and dining room. The owners wanted to be able to light the fire with the oven facing out, so the heat from the oven wouldn’t blow up the house in the summer, but then wanted the oven to run in the kitchen after the fire was lit for easy access. . The duct also spins.


Source link